PERE III

PERE III EL CERIMONIÓS (Balaguer, 1319-Barcelona, 1387)
El rei Pere III d'Aragó, dit el Cerimoniós, va incorporar definitivament el regne de Mallorca a la Corona d'Aragó i va vèncer Pere I de Castella, el Cruel, en la guerra coneguda com la dels dos Peres. També va dotar la Diputació del General de la facultat de recaptar els impostos coneguts com a generalitats.
En els seus inicis, va portar a terme una política de concòrdia amb la resta de regnes peninsulars i va col·laborar amb Alfons XI de Castella. Pere III va haver de fer front encara a una altra guerra, aquesta contra el rei de Castella, Pere I, conegut com Pere el Cruel. El rei castellà volia annexionar-se les terres d'Elx, Alacant i Oriola. Pere III va aconseguir la victòria.
El seu esforç es va dirigir després a l'organització de la Diputació del General a Aragó, Catalunya i València, i a la reforma de l'organització del Consell de Cent. Aquestes mesures van consolidar el règim pactista de govern. Pere III va morir a Barcelona el 1387 després d'un llarg regnat. Alguns historiadors el consideren l'últim gran rei de la casa de Barcelona. Després d'ell s'iniciarà la decadència amb Joan I, el Caçador, i amb Martí l'Humà, l'últim rei de la Casa de Barcelona.

1 comentari:

V. R. ha dit...

Pere el cerimoniós o el del punyalet, va morir per la pesta o per les males collites oi? algú m'ho podria concretar? moltes gràcies!!

vikmua@hotmail.com